Makuaisti ja viinit

Oletko tupakoitsija? Tiesitkö, että tupakointi on heikentänyt makuaistiasi, etkä välttämättä enää tunnista viinien eri makuja? Tästä tullaankin ajatukseen, että pitäisikö tupakoitsijan, joka on viinien ystävä lopettaa tupakointi nimenomaan siksi, koska viinit menettävät ison osan olemuksestaan tupakan viemänä?

Esimerkiksi nikotiinipussi on apuna siinä vaiheessa kun tupakan eli nikotiininhimo iskee ja zonnic voi toimia siinä apuna. Nikotiiniannospusseista on tullut yksi Suomen suosituimmista tupakoinnin lopettamiskeinoista. Tuoreen nikotiiniannospussivalmistajan teettämän tutkimuksen mukaan yhdeksän kymmenestä nikotiinipussien käyttäjästä on entisiä tupakoitsijoita.

Kun lopetat tupakoinnin

Jos pääset eroon tupakasta, huomaat varsin nopeasti erilaisia muutoksia omassa kehossasi sekä päänupissasi. Suurin ongelma tai yksi suurimmista uusista ongelmista tupakanlopettajille, on se, mitä tehdä sen sijasta? Tupakan avulla on aiemmin päässyt töissä ylimääräisille tauoille ja muutenkin sen avulla on voinut pitää taukoja. Monelle tupakan sijasta alkaakin maistua erilaiset välipalat, joka ei ole pidemmän päälle hyvä ratkaisu. Purukumi on kohtuullisen hyvä vaihtoehto.

Jokatapauksessa tupakan lopettaminen tuo paljon terveydellisiä hyötyjä.

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen nikotiinin kohottama verenpaine ja sydämen syke alkavat normaalistua nopeasti. Häkäkaasun ja nikotiinin hävittyä elimistöstä keuhkoputkien supistustila alkaa laueta muutamassa päivässä. Verenkierto alkaa parantua joidenkin viikkojen kuluttua, ja yskä ja hengitysvaikeudet vähenevät 3–9 kuukauden kuluttua. Tupakoinnin lopettaminen vähentää koettua stressiä, ja lopettamisen jälkeen unen laatu paranee ja määrä kasvaa. Lisäksi jokapäiväiseen elämään voi odottaa muitakin parannuksia: hajuaisti alkaa kohentua jo muutamassa päivässä, erektiohäiriö paranee joka neljännellä tupakoinnin lopettaneella miehellä.

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00337

Viinien makumaailma

Se ajatus, että kallis punaviini on aina parempaa kuin halpa, ei pidä välttämättä paikkaansa. Meillä jokaisella on oma makumaailmamme ja viinien maut vaihtelevat paljon myös sen mukaan, mitä syömme viinin kanssa.

Edullisten viinien halpuus tulee useasti siinä, että rypäleet ovat kasvaneet laajoilla alueilla ja niiden poiminta on tehty koneellisesti. Myös kypsytys ja varastointiajat ovat yleensä lyhyitä, joten kiinteät kulut ovat aivan eri luokkaa kuin pienten tilojen omilla viineillä. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätlö tällaisetkin viinit voi olla erinomaisia makumaailmaltaan. Viiniexpertit puhuvat ns. cocola-viineistä eli tiedät ostaessasi mitä saat, mutta viinien asiantuntijat sanovat, että näistä massaviineistä puuttuu pienten tuotantoerien ominaiset luonteenpiirteet.

Edullisissa viineissä on myös se hyvä puoli, että koska ne ovat edullisia, voi niitä ostaa ja testata vaikka viikoittain.

Portugalian vinkki

Portugalilaisen viinin makumaailma on yleensä helposti lähestyttävä sekoitus trooppista hedelmäisyyttä ja tammen tuomaa mausteisuutta ja Alkonkin valikoimista löytyvät viinit ovat sopivasti hinnoiteltuna. Porsaanpaisti paahdetuilla juureksilla tai perinteinen uuniperuna lohimoussella löytää maukkaan kaverin Portugalista tulevista viinistä.

Paras ja tärkein keino oppia viineistä on niiden ennakkoluuloton ja rohkea maistelu. Näin huomaa parhaiten, mistä viineistä pitää ja mistä ei. Kannattaa siis kokeilla erilaisia viinejä sen sijaan, että nappaa matkaan aina saman, tutun ja hyväksi havaitun suosikin.

Varsinkin jos olet juuri lopettanut tupakoinnin, on hyvä aloittaa rauhassa. Viinien maistelussa kehittyy viini kerrallaan. Ja kuten sanottua, on hyvä maistaa eri viinejä eri asioiden kanssa. Esimerkiksi erilaiset juustot ja hedelmät, leivät ja keksit ovat viinien kanssa hyviä pareja, joiden kanssa voi kokeilla miten viinien maut muuttuvat.

Aloita vaikka joku ilta kavereiden kanssa ja lähde liikkeelle esimerkiksi yhdestä rypälelajista kuten valkoinen Sauvignon Blanc tai punainen Cabernet Sauvignon, josta ostat kolme tai neljä eri viiniä ja maistelet niiden eroja. Näin pääsette hyvin vauhtiin eikä kulutkaan ole kovat mutta illaksi saadaan mielenkiintoisia keskustelun aiheita sekä makumaailmoja.

Illanvieton yhteydessä on hyvä tarjota vettä sekä vaaleaa leipää, joka puhdistaa suun makupalettia. Myös miedot sormiruoat, kuten kermajuustot tai leikkeleet, sopivat viinimaisteluun. Juuston proteiini sitoo tanniineja, eli jäyhä punaviini voi rauhoittua juuston kanssa.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.