New York, Lontoo, Fiskars – kaikkia yhdistää viininvalmistus
Noita Winery jatkaa maailman metropoleista tuttua urbaanin viininvalmistuksen trendiä. Termi ”urban winery” viittaa viinintuottajiin, jotka rikkovat perinteisen viininvalmistuksen rajoja: hankkivat rypäleensä ulkopuolisilta tuottajilta, tekevät pieniä eriä käsityönä ja keskittyvät usein alkuviinien tuottamiseen, eli viinien valmistamiseen mahdollisimman luonnonmukaisesti. Tällaisia viininvalmistajia löytyy New Yorkin ja Lontoon kaltaisista suurkaupungeista. Ja Fiskarsista.
Kiertotalousajattelua kerta toisensa jälkeen
Noita Winery on Suomessa jo pitkään asuneen brittiläisen Simon McCaben perustama urban winery. Noidan luomurypäleet tulevat Burgenlandin alueelta Itävallasta, joka on tällä hetkellä erityisen suosittu viinimaa. Viinit tuotetaan mahdollisimman luonnonmukaisesti.”Valmistus tapahtuu käsityönä, eikä viiniin lisätä esimerkiksi hiivaa, vaan käyminen tapahtuu rypäleen luonnollisen hiivan avulla”, kertoo Simon. Noita jakaa tilat pienpanimon ja -tislaamon kanssa Fiskarsin Vanhalla Veitsitehtaalla, ja valmistuksesta jäljelle jääneet rypäleiden kuoret hyödynnetään oluentuotannossa, jonka jälkeen niistä tislataan väkevää alkoholia. Tämän jälkeen viimeiset rippeet päätyvät biokaasuksi.
Noita Space Echo saatavilla Alkosta
Nyt Alkoon hyllyyn saapuva Noita Space Echo on sekoitus Blaufränkisch ja Zweigelt-rypäleitä. Rypäleet tulevat käsinpoimittuina Fiskarsiin, jossa ne puristetaan perinteisin menetelmin eli jaloin tallomalla. Valmiiseen viiniin on kehittynyt lempeät tanniinit, maussa on hieman pippurisuutta, tummaa luumua ja marjaista hapokkuutta. Viiniä ei ole kirkastettu eikä suodatettu ja se sopii vegaaneille.
Noita Space Echo, Alkon hinta 28,75€ / 75 cl.
Saatavilla erikoiseränä 22.2.2021 alkaen.
Vierailulle?
Vierailulle Noita Winerylle pääsee tulevana kesänä, kun Fiskarsin Vanha Veitsitehdas avaa ovensa remontin jälkeen uudistettuna käsityöläisjuomatehtaana ja vierailukeskuksena. Samalla vierailulla voi tutustua pienpanimo- ja tislaamotoimintaan.
[…] keräyksen jälkeen viininvalmistus alkaa murskaamalla rypäleet mehuksi. Tämä prosessi, jota kutsutaan maseroinniksi, sallii […]