Yalumban pääviinintekijä Louisa Rose tunnetaan intohimostaan Viognieriin

Maailman viinintekijöiden eliittiin kuuluva Louisa Rose on työskennellyt Yalumban viinitilalla Etelä-Australian Barrosa Valleyssa vuodesta 1992 ja pääviinintekijänä vuodesta 2006 lähtien. Maailmalla Louisa Rose tunnetaan ennen kaikkea intohimostaan Viognier-rypäleeseen.

Yalumba on kiistatta yksi uuden maailman Viognier-viinien uranuurtajista. Yhdistyneissä Kuningaskunnissa ilmestyvän The Daily Mail -lehden viinikirjoittajan Matthew Jukesin mukaan Yalumbaa voidaan pitää koko Australian Viognier-vallankumouksen aloittajana.

Louisa Roselle Viognier on sydämen asia, ja pitkälti juuri hänen ansiotaan on Yalumban maine Viognerin taitajana ja markkinajohtajana. Alkujaan Rhônen laaksosta kotoisin oleva Viognier on kotoutunut hyvin Australiaan.

Yalumban ylellisin ja kiehtovin valkoviini ”The Virgiluis Viognier” on sekin alusta loppuun Rosen kehittämä. Rose on erityisen ansioitunut myös Shiraz- ja Viognier-rypäleiden yhdistämisessä.

– Tärkeintä minulle on, että pystymme valmistamaan Viognierista monenlaisia ensiluokkaisia viinejä, Louisa Rose toteaa.

Rose sekoittaa Viognier-rypäleestä useita viinejä, joihin kuuluvat mm. raikkaan sitruksinen Yalumba Y Series Viognier, hedelmäisempi Eden Valley Viognier, intensiivisen kukkainen luomuviini Organic Viognier, jo mainittu pullokypsytykseen sopiva ’Super-Viognier’ The Virgilius sekä jälkiruokaviini Noble Pick Botrytis Viognier.

Valkoisen ja punaisen liitto

Viognierin lisäksi Yalumba on tuonut Rhônen laakson pohjoisosista Côte-Rôtien viinialueelta erityisen tavan sekoittaa kahta paikallista rypälelajiketta, Syrahia ja Viognieria. Metodista tekee erikoisen, että tummat ja vaaleat rypäleet on sekoitettu toisiinsa heti viininteon alkuvaiheessa.

– Olemme vuodesta 1998 lähtien yhdistäneet Shiraziin Viognieria Côte-Rôtien inspiroimana. Ranskassa sekoituksessa voi olla jopa 20 prosenttia Viognieria, mutta me käytämme sitä yleensä vain viitisen prosenttia. Shiraziin sekoitettuna Viognier antaa viiniin aromaattisuutta, parfyymisuutta ja – kiintoisaa kyllä – syvemmän värin, Louisa Rose kertoo.

Itse asiassa Australiassa olisi sallittua sekoittaa Shiraz-viiniin jopa 20 prosenttia mitä tahansa muuta rypälettä ja kutsua sitä silti Shiraziksi. Mutta Yalumba haluaa kertoa tarkalleen, mistä rypäleistä viini on tehty.

– Viognier ja Shiraz kasvavat yhdessä, ja siksi on luontevaa myös murskata ja käyttää ne yhdessä. Näin rypäleiden kuoret joutuvat tekemisiin toistensa kanssa ja niiden molekyylit reagoivat keskenään. Sekoitteen erikoislaatuisuus on tämän kemiallisen reaktion ansiota.

Yalumba Hand Picked Barossa Shiraz Viognier julkistettiin ensi kerran vuonna 2001. Suomesta on tullut Yalumballe tärkein tämän sekoiteviinin markkina-alue. Suomessa on lisäksi saatavilla kaksi muutakin Shiraz-sekoitetta, Yalumba Eden Valley Shiraz-Viognier ja Yalumba Y Series Shiraz Viognier.

Viinimaailman trendeistä kysyttäessä Louisa Rose toteaa järkevästi, että vaikka joskus tulee kiusaus lähteä seuraamaan trendejä, täytyy aina muistaa, että viininteko on hitaasti muuttuvaa perinnettä.

– Me ajattelemme niin, että luomme itse oman tulevaisuutemme. Etsimme jatkuvasti uusia mahdollisuuksia ja lähestymistapoja, Louisa Rose summaa.

Pieni ja ruttuinen

Viognierin kasvatus on tietysti ollut haastavaa Barossa Valleyn ja Eden Valleyn vaativissa olosuhteissa, mutta kokenut viinintekijä tietää, miten köynnös käyttäytyy.

Rypäleenä Viognier on mehukas ja kukkaisa. Sen klassiseen luonteeseen kuuluvat tuoreiden ja säilöttyjen aprikoosien aromit. Lisäksi siitä aistii inkiväärin ja kardemumman mausteisuutta. Viognierista saatavan viinin luonteeseen vaikuttaa eniten köynnösten ikä ja se, miten viini valmistetaan.

– Viognier on tietysti erilainen kuin vaikkapa Chardonnay, pieni ja ruttuinen. Se ei todellakaan ole tarhan kaunotar. Vuosikymmenet Viognierin kanssa ovat antaneet meille paljon kokemusta, mutta matka on silti vielä alussa ja opimme lisää koko ajan, Louisa Rose vaatimattomasti toteaa.

Moneen kertaan palkittu

Louisa Rosen palkintoluettelo on pitkä. Hänet on palkittu useaan otteeseen vuoden viinintekijänä sekä mm. International Woman in Wine -palkinnolla. Rose nauttii valtaisaa arvostusta sekä kotimaassaan Australiassa että ulkomailla.

Vuonna 2014 Australian viiniammattilaiset valitsivat Louisa Rosen maan parhaaksi viinintekijäksi Good Food -aikakauslehden kyselyssä. Kymmenen vuoden välein järjestettävään kyselyyn vastasi viinintekijöistä, sommeliereista ja viinin myyjistä koottu sadan hengen raati.

Kollegojen keskuudessa Louisa Rose tunnetaan lempinimillä Rockstar, The Leader ja The Great Communicator.

Viininvalmistuksen lisäksi Rose vaikuttaa monipuolisesti koko Australian viiniteollisuudessa. Hän on mm. puheenjohtajana Australian viinintutkimusinstituutissa, jäsenenä aluehallinnon maatalousneuvostossa ja aktiivisena toimijana monissa muissa maatalouteen ja viinintuotantoon liittyvissä toimielimissä kuten The Barons of Barossassa, alueen viinintekijöiden veljeskunnassa.

Trackbacks & Pings

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.